El viatge de la Gallarda per Galícia i Portugal

Publicat el 08/06/2010 per Equip del Projecte
Notícies del projecte
Compartir

Gràcies al marcatge amb emissors satèl.lit de gran part del voltors negres del programa de reintroducció, patrocinats per l’empresa Red Eléctrica de España, hem pogut seguir l’increïble viatge de la Gallarda pel nord peninsular fins a Portugal.

Els avanços tecnològics poden tenir un efecte molt positiu en la conservació de la natura. En el nostre projecte, alguns voltors van equipats amb emissors satel.litals instal.lats a mode de “motxil.les” al dors de l’animal i subjectats al cos amb un arnés que, amb el pas del temps, després d’haver deixat de funcionar, es trenca i cau. Amb aquest sistema podem seguir els moviments dels nostres voltors i trobar-los en cas de mort. En aquests casos, ens permet trobar el cadàver fresc i poder realitzar anàlisis toxicològiques per detectar verins, contribuint així a la detecció de punts negres. Si són col.locats amb les mans d’un expert com el Víctor García Matarranz del Ministerio de Medio Ambiente, amb més de 800 ocells marcats, els voltors no s’inmuten i la font d’informació que ens proporcionen no té preu.

La Gallarda va ser una de les femelles més pesada que vam alliberar el març de 2009. Al llarg de bona part d’aquest any transcorregut, no va fer grans moviments. Tot just visitava les comarques veïnes puntualment i mostrava una querència molt forta cap a la zona de reintroducció i zones envoltants. Tanmateix, recentment ha anat ampliant les seves prospeccions allargant-les a varis dies, algunes d’elles cap a França. L’última ha estat força sorprenent ja que ha creuat tot el nord peninsular seguint, casi al mil.límetre, el camí de Santiago!

El dia 15 de maig deixava Boumort direcció oest. Va passar pel Pirineu d’Osca on va ser vista al canyet de Garcipollera per l’APN José Antonio Sesé (com molt amablement ens va informar Ignacio Navascués). Va continuar la ruta xacobea cap a ponent, travessant Navarra, el País Basc, el nord de Castella Lleó, Cantàbria, Astúries i arribant a Galicia el 19 de maig.

La seva aventura no va acabar allà sinó que va arribar a entrar a Portugal, visitant la zona de Vila Real. Després es va passejar no molt lluny de Santiago de Compostela, Padrón i va iniciar el seu camí de tornada seguint les mateixes passes. El dia 1 de juny la teníem ja a les portes del Pirineu català, en terreny francés al nord d’Andorra i el dia 3 era observada i fotografiada pel Fran Trabalón al Ripollès. Finalment, el dissabte 5 de juny la vam veure de nou al Boumort, sobrevolant amb un voltor negre jove ibèric sense marques i dos més del programa, a més de voltors comuns, les restes de la cacera d’un cèrvol.

Aquest cas, com molts altres del projecte, posa de manifest la capacitat d’aquests ocells de recórrer grans distàncies en pocs dies, d’explotar tot tipus de recursos, conèixer en definitiva grans extensions de terreny i després tornar fidelment al lloc del programa de reintroducció per demostrar-nos a tots que es troben de meravella als Pirineus catalans!

promotors:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

assesorament tècnic i execució:

assessorament tecnic i execucio del projecte

 

 

educació ambiental:

Educacio ambiental

 

 

enllaços relacionats:

DAAM:
Voltor negre

FUNDACIÓ CATALUNYA - LA PEDRERA:
Territori i medi ambient

GREFA:
Reintroducción del buitre negro en los Pirineos

TRENCA:
Voltor Negre

 

 

hi col·laboren:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

hi participen amb la cessió de voltors negres:

(provinents de centres de recuperació de fauna)

Sponsors of the reintroduction project

 

 

amics al facebook