S’anella la Gala, el primer poll pirinenc de voltor negre

Publicat el 17/07/2010 per Equip del Projecte
Notícies del projecte
Compartir
Gali en el moment del marcatge. Foto: Jordi Bas
Gala en el moment del marcatge. Foto: Jordi Bas

La data del 16 de juliol de 2010 passarà a la història com el dia en què es va anellar el primer poll de voltor negre nascut als Pirineus catalans més d’un segle després de la seva desaparició.

Faltava molt poca gent del projecte en aquesta jornada en què es materialitzava l’èxit del projecte de reintroducció de l’espècie a Catalunya, a la Reserva Nacional de Caça de Boumort. Cap a les 12 del matí arribàvem a la base del pi que sosté el niu on la Perla i el Portell ens han donat aquesta alegria que encara ens costa creure. Començaven els preparatius per pujar al niu, una tasca gens fàcil. Però després de superar el voladís de l’estructura, el Mario aribava fins el Gala que no va posar gairebé resistència i sota l’atenta mirada de la Perla, la mare, des de molt alt sobre la vall. Una vegada a la fondalada del barranc, en un lloc a raser d’un sol de justícia, els veterianris de Grefa l’examinaven a fons, prenien mostres de sang, inspeccionaven la condició física per concloure que la Gala  gaudia de perfecta salut, amb els seus 82 dies d’edat i els seus casi 5 kg de pes. Poc més de 2 hores després deixàvem de nou a la Gala al niu, amb una bona ració de menjar per compensar les molèsties i sortíem de la zona. Gala, equipada ja amb emissor satel.lital i de ràdio (gràcies a la financiació de Red Eléctrica de España i col.locats per les mans expertes del Víctor García del MMA) volarà probablement en uns 30 ó 40 dies. A partir de llavors serem testimonis d’excepció de les aventures del primer poll genuinament pirinenc al llarg de la seva etapa dispersiva juvenil que esperem acabi en el seu retorn al lloc que el va veure nèixer, la comarca del Pallars Jussà al pre-Pirineu català.

Mario en el moment d'agafar a en Gali al niu. Foto: Jordi Bas
Mario en el moment d’agafar a la Gala al niu. Foto: Jordi Bas

promotors:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

assesorament tècnic i execució:

assessorament tecnic i execucio del projecte

 

 

educació ambiental:

Educacio ambiental

 

 

enllaços relacionats:

DAAM:
Voltor negre

FUNDACIÓ CATALUNYA - LA PEDRERA:
Territori i medi ambient

GREFA:
Reintroducción del buitre negro en los Pirineos

TRENCA:
Voltor Negre

 

 

hi col·laboren:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

hi participen amb la cessió de voltors negres:

(provinents de centres de recuperació de fauna)

Sponsors of the reintroduction project

 

 

amics al facebook