Cinquè cens simultani de voltor negre a Catalunya, Aragó, França i Andorra

Publicat el 17/08/2010 per Equip del Projecte
Notícies del projecte
Compartir
Voltor negre sense marques al PAS de Boumort. Foto: Jordi Bas
Voltor negre sense marques al PAS de Boumort. Foto: Jordi Bas

El passat dia 23 de juliol de 2010 es va realitzar el cinquè cens simultani de voltor negre (Aegypius monachus) a Catalunya, l’Aragó, Andorra i França. És una actuació impulsada i coordinada per l’equip del projecte de reintroducció de voltor negre a Catalunya i ja és el tercer any que es porta a terme.

El cens tenia com a objectiu principal la localització en un sol dia del major nombre d’exemplars potencialment observables fins el moment (21) dels 27 alliberats fins al moment, mitjançant els punts de cens localitzats al Pirineu català, l’Aragó, Andorra i França. Per les males condicions climàtiques, els punts establerts a França (n=8) i Andorra (n=1) no van poder fer el cens el dia establert. Finalment van participar 10 punts de cens, 9 a Catalunya i 1 a l’Aragó. A tots els observadors se’ls va proporcionar la fitxa de camp i les decoloracions actualitzades dels voltors negres. La mitjana d’hores d’observació va ser de 4,7h, amb un mínim de 2h i un màxim de 8h. La jornada va anar precedida d’un abocament de menjar per als necròfags per tal d’atreure’ls als diferents punts d’alimentació. En total es van posar 1.342 kg. En aquest cens van participar vuit PAS (Punts d’Alimentació Suplementari) i dos abocadors. El resultat va ser de 13 voltors negres observats a la RNC de Boumort (12) i Alinyà (1). Tots els voltors negres eren dels projecte de reintroducció. A part dels voltors negres es van censar 1.281 voltors comuns (Gyps fulvus), 12 trencalossos (Gypaetus barbatus), 25 aufranys (Neophron percnopterus), 10 milans reials (Milvus milvus), 12 milans negres (Milvus migrans) i 1 àguila daurada (Aquila chrysaetos).

Cal agrair la participació dels 21 observadors que han fet possible la realització d’aquest cinquè cens simultani. La idea és continuar repetint anualment aquests censos ja que els voltors alliberats fins al moment recorren amb gran fidelitat els diferents punts d’alimentació existents, a més també, és una fórmula per estar en contacte tots els gestors de punts d’alimentació i estimular l’intercanvi d’informació.

promotors:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

assesorament tècnic i execució:

assessorament tecnic i execucio del projecte

 

 

educació ambiental:

Educacio ambiental

 

 

enllaços relacionats:

DAAM:
Voltor negre

FUNDACIÓ CATALUNYA - LA PEDRERA:
Territori i medi ambient

GREFA:
Reintroducción del buitre negro en los Pirineos

TRENCA:
Voltor Negre

 

 

hi col·laboren:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

hi participen amb la cessió de voltors negres:

(provinents de centres de recuperació de fauna)

Sponsors of the reintroduction project

 

 

amics al facebook