MARCATGE DELS POLLS DE VOLTOR NEGRE DE BOUMORT

Publicat el 30/06/2012 per Equip del Projecte
Notícies del projecte
Compartir
Poll de la Perla i el Portell durant el marcatge amb emissor satèl.lit.

El 27 de juny de 2012, aprofitant les hores més fresques d’una jornada extremadament calurosa, es va procedir al marcatge de dos polls de voltor negre nascuts a la RNC de Boumort (Prepirineu lleidatà), ambdós amb emissors satèl.lit, patrocinats per REE.

Es va comptar amb l’equip complet del projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus (personal de GREFA, de la RNC de Boumort, de Trenca i de l’Obra Social de Catalunya Caixa) i la col.laboració especial del tècnic en marcatges del MAGRAMA, Víctor García Matarranz, amb experiència avalada en més de 1000 operacions d’aquest tipus.

Es va començar a les 6:00h, amb les primeres llums del dia i es va finalitzar a les 11:00h, quan el sol començava a picar fort. En promig, es va necessitar una hora per al marcatge, avaluació clínica i presa de dades biomètriques més una altra hora en l’aproximació i retirada de cada emplaçament. La resta de temps es va dedicar al  trasllat d’un niu a l’altre més els preparatius de material.

Un equip de TV3 va cubrir els detalls de l’operació.

El primer poll nascut, amb 82 dies d’edat, va pesar ni més ni menys que 7.700 g, demostrant així que els seus pares, la Perla i el Portell, són individus experimentats i admirablement adaptats al seu territori.

El segon, amb 75 dies, va pesar 6.200 g, xifra dintre dels paràmetres normals tractant-se d’una parella gairebé inexperta (Bruna i Corneli) que al 2011 va perdre el poll amb tot just una setmana d’existència, en la que va ser la seva primera temptativa de reproducció.

Tots dos es trobaven en condicions físiques idònies i, la veritat, el seu comportament durant les manipulacions va ser admirable. En desgreuge, se’ls va proporcionar un abundant esmorzar al niu, fet que els va fer oblidar el trastorn suportat ben aviat: tot just mitja hora després d’abandonar la zona, algun dels adults ja estava de nou acompanyant al respectiu poll.

S’espera que aquests polls facin els seus primers vols entre finals de juliol i principis d’agost.

Enhorabona a tothom!

Accés al niu i recollida del poll per al seu descens i marcatge.
Detall del cap del poll de la Bruna i el Corneli, amb 75 dies d’edat.
Poll de la Bruna i el Corneli, al niu, un cop marcat i amb una bona ració de menjar com a recompensa.
Mesurament i marcatge del poll de la Bruna i el Corneli, a càrrec d’en Victor García (MAGRAMA).

promotors:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

assesorament tècnic i execució:

assessorament tecnic i execucio del projecte

 

 

educació ambiental:

Educacio ambiental

 

 

enllaços relacionats:

DAAM:
Voltor negre

FUNDACIÓ CATALUNYA - LA PEDRERA:
Territori i medi ambient

GREFA:
Reintroducción del buitre negro en los Pirineos

TRENCA:
Voltor Negre

 

 

hi col·laboren:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

hi participen amb la cessió de voltors negres:

(provinents de centres de recuperació de fauna)

Sponsors of the reintroduction project

 

 

amics al facebook