Un voltor negre del projecte de reintroducció als Pirineus mor a Castelló per electrocució amb línies elèctriques

Publicat el 07/01/2013 per Equip del Projecte
Notícies del projecte
Compartir

 

En Pau, un voltor negre nascut en captivitat el 2012 a GREFA (Madrid) i alliberat aquest mateix any al Prepirineu català, va aparèixer mort a Castelló al mes de desembre, al dessota d’una línia elèctrica.

En Pau va néixer al centre de cria en captivitat de GREFA (Majadahonda, Madrid), a la primavera de 2012. Va ser alliberat a la natura, al Prepirineu català, per incorporar-lo a la població salvatge que forma el nucli del projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus (un projecte impulsat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalunya – La Pedrera, on també hi participa Trenca). Per aviar aquest voltor, es va fer servir la tècnica d’alliberament assistit (o hacking), deixant l’ocell en un niu artificial i aportant-li menjar sense que ens veiés fins que va començar a volar. Després d’un temps al Prepirineu, va iniciar la seva dispersió juvenil, característica de l’espècie, que porta els voltors negres joves a conèixer nous llocs, per en acabat quedar-s’hi o regressar al lloc de naixement.

Va ser durant aquest període de dispersió juvenil que en Pau va morir. Tots els voltors negres del projecte duen un emissor terrestre (el seguiment dels quals es fa des del Prepirineu) o un emissor via satèl·lit-GPS (es fa el seguiment des del centre de GREFA, a Majadahonda), que permeten de conèixer la seva localització. El passat dia 2 de desembre l’emissor via satèl·lit d’aquest voltor negre va deixar de donar senyal. Després de diversos viatges per localitzar-lo (membres de GREFA es van desplaçar fins a Castelló, des d’on havia arribat l’últim senyal), el personal del centre de recuperació de fauna de Forn del Vidre (Castelló), que també n’estava informat, va trobar el cadàver d’en Pau en una zona plana de conreus, a la localitat de Torreblanca.

 

Línia elèctrica que va causar la mort del voltor negre per electrocució (localitat de Torreblanca, Castelló).

Tot i que semblava clar que es tractava d’un cas de col·lisió i/o electrocució (aquests suports elèctrics amb transformadors de mitjana a baixa tensió són d’allò més perillós), aquest 4 de gener el veterinari de GREFA i el veterinari del centre de fauna d’El Saler (València) n’han fet conjuntament la necròpsiaconfirmant l’electrocucióLes autoritats responsables de medi ambient del País Valencià ja han estat informades de l’incident i de les característiques d’aquesta línia. Ara, més oficialment, s’aportarà l’informe de la necròpsia per tal de corroborar amb rigor la causa de la mort i que les autoritats puguin disposar de més informació per gestionar les modificacions de la línia.

Els suports elèctrics amb transformadors de mitjana a baixa tensió són d’allò més perillós.

promotors:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

assesorament tècnic i execució:

assessorament tecnic i execucio del projecte

 

 

educació ambiental:

Educacio ambiental

 

 

enllaços relacionats:

DAAM:
Voltor negre

FUNDACIÓ CATALUNYA - LA PEDRERA:
Territori i medi ambient

GREFA:
Reintroducción del buitre negro en los Pirineos

TRENCA:
Voltor Negre

 

 

hi col·laboren:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

hi participen amb la cessió de voltors negres:

(provinents de centres de recuperació de fauna)

Sponsors of the reintroduction project

 

 

amics al facebook