Reintroducció del voltor negre als Pirineus / gener de 2013

Publicat el 13/02/2013 per Equip del Projecte
Notícies del projecte
Compartir

3

En els 27 dies de seguiment que es van fer durant el mes de gener a la Reserva Nacional de Caça de Boumort, s’han controlat a través de l’observació directa, ja sigui en posader o menjant, 20 exemplars diferents de voltor negre.

Dels 20 voltors negres observats a Boumort al gener, 17 són alliberats o nascuts  en llibertat dins el marc del programa de reintroducció del voltor negre als Pirineus. Els altres 3 són d’origen exogen: 1 voltor negre jove sense anelles ni cap marca, probablement ibèric, i 2 exemplars –Nouanda i Prose– nascuts a la colònia de Cévennes (França), localitat on es va dur a terme un programa de reintroducció als anys 90 i on ja hi ha una població viable de l’espècie. D’aquests 20 voltors negres diferents, el Mario és l’exemplar que ha estat enregistrat més vegades (24 observacions) i el que ha tingut menys registres ha estat la Neus (2 observacions), que roman assentada a l’Espai Natural d’Alinyà.

Durant el mes de gener, les parelles formades per la Perla i el Portell i per la Menta i el Mario han acabat de construir els nous nius que van començar al desembre. Altres tres parelles de voltor negre també han estat regentat els seus respectius nius: la Bruna i el Corneli, l’Olga i l’Aleix, i la Nouanda i l’Oriol.

Altres dades rellevants han estat l’aparició de l’Alzina  -que va ser alliberada el 25 de juliol de 2012 a Alinyà-  als voltants de Frontignan (França) aquest passat mes de gener, i la desaparició de Prose a partir del dia 10 de gener (potser aquest exemplar ha decidit tornar a la seva àrea natal, a Cévennes).

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i  per la Fundació Catalunya – La Pedrera. GREFA i Trenca hi participen en l’assessorament i l’execució, juntament amb personal de l’Espai Natural d’Alinyà i de la guarderia de la RNC de Boumort. REE hi participa de manera destacada amb el finançament dels emissors que permeten fer el seguiment dels voltors negres del projecte. 

promotors:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

assesorament tècnic i execució:

assessorament tecnic i execucio del projecte

 

 

educació ambiental:

Educacio ambiental

 

 

enllaços relacionats:

DAAM:
Voltor negre

FUNDACIÓ CATALUNYA - LA PEDRERA:
Territori i medi ambient

GREFA:
Reintroducción del buitre negro en los Pirineos

TRENCA:
Voltor Negre

 

 

hi col·laboren:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

hi participen amb la cessió de voltors negres:

(provinents de centres de recuperació de fauna)

Sponsors of the reintroduction project

 

 

amics al facebook