La Neus i l’Oriol en la intimitat

Publicat el 14/06/2013 per Equip del Projecte
Notícies del projecte
Compartir
Còpula de la Neus i l’Oriol, ja amb un poll de 63 dies d’edat. © Equip de Boumort - Alinyà

Còpula de la Neus i l’Oriol, ja amb un poll de 63 dies d’edat. © Equip de Boumort – Alinyà

Les parelles de voltor negre solen iniciar les còpules a partir del mes de gener i continuen amb aquest comportament fins i tot un cop feta la posta com a estímul i reforçament del vincle, i potser com a resultat de l’excitació produïda per l’inici de la incubació.

Les còpules post-posta són bastant freqüents en les primeres setmanes, tenen lloc al niu durant el relleu dels adults i disminueixen gradualment la seva freqüència, podent-se perllongar més o menys en el temps. Aquestes còpules no es produeixen de forma aïllada, sinó que acostumen anar acompanyades de tot un desplegament de carícies i ofrenes, ja siguin palets, herba o altre material per agençar el niu.

Però el que resulta inusual és observar aquest comportament en ple mes de juny, amb un poll de 63 dies d’edat i de prop de 6 kg de pes.

Còpula de la Neus i l’Oriol, ja amb un poll de 63 dies d’edat. © Equip de Boumort - Alinyà

Còpula de la Neus i l’Oriol, ja amb un poll de 63 dies d’edat. © Equip de Boumort – Alinyà

És el que vam poder veure el passat dijous dia 6 al niu que regenten la Neus i l’Oriol, que des del començament van mostrar la seva predisposició per criar aquesta temporada, ja que la seva unió tardana en la tercera setmana de febrer no els va impedir iniciar el procés de criança.

En aquest cas, i malgrat els esforços de l’Oriol, la còpula no va arribar a consumar-se, però sens dubte és una mostra de que la parella segueix reforçant els seus lligams amb intensitat.

 

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i  per la Fundació Catalunya – La Pedrera. GREFA i Trenca hi participen en l’assessorament i l’execució, juntament amb personal de l’Espai Natural d’Alinyà i de la guarderia de la RNC de Boumort. L’Estació Biològica del Pallars Jussà desenvolupa diferents tasques educatives relacionades amb el projecte. REE hi participa de manera destacada amb el finançament dels emissors que permeten fer el seguiment dels voltors negres del projecte. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

promotors:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

assesorament tècnic i execució:

assessorament tecnic i execucio del projecte

 

 

educació ambiental:

Educacio ambiental

 

 

enllaços relacionats:

DAAM:
Voltor negre

FUNDACIÓ CATALUNYA - LA PEDRERA:
Territori i medi ambient

GREFA:
Reintroducción del buitre negro en los Pirineos

TRENCA:
Voltor Negre

 

 

hi col·laboren:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

hi participen amb la cessió de voltors negres:

(provinents de centres de recuperació de fauna)

Sponsors of the reintroduction project

 

 

amics al facebook