Volen tres polls de voltor negre als Pirineus

Publicat el 20/08/2013 per Equip del Projecte
Notícies del projecte
Compartir

Els tres polls nascuts a la temporada de 2013 han completat el seu desenvolupament i
semblen haver sincronitzat la sortida del niu, iniciant els seus primers vols en la segona setmana d’agost.


IMG_9248

Poll de Neus i Oriol sortint del niu© Equip de Boumort – Alinyà


El dia 6 d’agost abandonava el niu el poll de la Perla i en Portell, amb 126 dies de edat. És el tercer any que aquesta parella cria amb èxit. El seu zel a la cria ha estat exemplar d’ençà que el 2010 aconseguissin treure endavant a Gala, el primer poll nascut en el programa de reintroducció.

El següent en aixecar el vol ha estat el poll d’en Mario i la Menta, que finalment va ser adoptat per la Neus i l’Oriol per deficiències en el seu desenvolupament. Sense el compromís decisiu d’una iniciativa pionera, ja que ha estat el seu rescat i l’adopció posterior per una nova parella que va resultar ser exemplar, aquest poll mai hagués pogut sentir la brisa càlida de la Serra de Boumort relliscant entre les seves plomes. Veure’l volar, amb 130 dies d’edat i un sorprenent control dels seus moviments, és potser la major recompensa que podem obtenir a la dedicació i la cura envers la colònia de BoumortAlinyà.

El més avançat ha estat poll de Bruna i Corneli, que amb 110 dies va deixar el niu uns 10 dies abans de el que és habitual a l’espècie. Ho va fer per decisió propi o va caure en doblegar-se alguna de les fines branques laterals en les que se solia posar? No ho sabrem mai. El que sí podem dir és que la darrera etapa no ha estat gens fàcil per a aquest poll. Gràcies a un seguiment exhaustiu, estem observant una retirada progressiva dels pares en l’últim període de criança. Per causa d’això, ha calgut fer aportacions complementàries d’aliment per facilitar l’obtenció d’un estat òptim en el desenvolupament final del poll, que actualment fa tímids vols al voltant del niu esperant pacientment la visita dels seus pares.

Bic en cornisa

Poll de Bruna i corneli després del seu primer vol © Equip de Boumort – Alinyà

La Neus i l’Oriol van triar una de les plataformes artificials emplaçades a major altitud, mentre que la Perla i en Portell van optar enguany per construir el seu niu a pocs metres de la plataforma que havien utilitzat fins ara, i la Bruna i en Corneli continuen criant al mateix niu natural d’anys anteriors.

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i  per la Fundació Catalunya – La Pedrera. GREFA i Trenca hi participen en l’assessorament i l’execució, juntament amb personal de l’Espai Natural d’Alinyà i de la guarderia de la RNC de Boumort. L’Estació Biològica del Pallars Jussà desenvolupa diferents tasques educatives relacionades amb el projecte. REE hi participa de manera destacada amb el finançament dels emissors que permeten fer el seguiment dels voltors negres del projecte.

promotors:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

assesorament tècnic i execució:

assessorament tecnic i execucio del projecte

 

 

educació ambiental:

Educacio ambiental

 

 

enllaços relacionats:

DAAM:
Voltor negre

FUNDACIÓ CATALUNYA - LA PEDRERA:
Territori i medi ambient

GREFA:
Reintroducción del buitre negro en los Pirineos

TRENCA:
Voltor Negre

 

 

hi col·laboren:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

hi participen amb la cessió de voltors negres:

(provinents de centres de recuperació de fauna)

Sponsors of the reintroduction project

 

 

amics al facebook