La colònia de voltor negre als Pirineus progressa favorablement

Publicat el 12/10/2013 per Equip del Projecte
Notícies del projecte
Compartir
Pessonada, un voltor negre reintroduït en el marc del programa. © Equip de Boumort - Alinyà

Pessonada, un voltor negre reintroduït en el marc del programa. © Equip de Boumort – Alinyà

El darrer any i mig s’ha duplicat la grandària de la colònia, que ha passat dels 14 exemplars en febrer de 2012 als 28 que hi ha actualment. Els tres polls nascuts enguany continuen evolucionant de manera molt satisfactòria.

El mes de setembre, la incipient colònia de voltor negre (Aegypius monachus) contava al Prepirineu de Lleida amb 28 exemplars endògens, és a dir, alliberats o nascuts dins el marc del programa de reintroducció Boumort-Alinyà. Si hi afegim altres 4-6 voltors negres exògens que semblen haver-se agregat a la colònia, aquesta contaria ara amb més de 30 individus.

Els tres polls nascuts en 2013 evolucionen molt satisfactòriament. Les mostres de sang que es van prendre en el seu dia han determinat que es tracta de dos mascles i una femella. És notòria la seva progressió tant pel que fa a les seves capacitats de vol a distància como en l’obtenció autònoma de menjar.

D’altra banda, el 9 de setembre es va obrir la instal·lació d’aclimatació d’Alinyà per permetre la sortida de Trasgu, després de 6 mesos d’estada prèvia. Aquest mascle jove, cedit per la C. A. d’Astúries, visita sovint el PAS d’Alinyà i roman centrat al voltant del punt d’alliberament.

Voltor negre d'origen ibèric, sense anelles ni cap marca. © Equip de Boumort - Alinyà

Voltor negre d’origen ibèric, sense anelles ni cap marca. © Equip de Boumort – Alinyà

Voltor negre d'origen francès, amb anella de color blanc. © Equip de Boumort - Alinyà

Voltor negre d’origen francès, amb anella de color blanc. © Equip de Boumort – Alinyà

A més, l’Ares i una femella sense anelles han estret llaços durant el mes de setembre, formant la que seria la primera parella mixta entre un exemplar del programa i un individu exogen sense anelles d’identificació.

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i  per la Fundació Catalunya – La Pedrera. GREFA i Trenca hi participen en l’assessorament i l’execució, juntament amb personal de l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà i de la guarderia de la RNC de Boumort. L’Estació Biològica del Pallars Jussà desenvolupa diferents tasques educatives relacionades amb el projecte. REE hi participa de manera destacada amb el finançament dels emissors que permeten fer el seguiment dels voltors negres del projecte. 

promotors:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

assesorament tècnic i execució:

assessorament tecnic i execucio del projecte

 

 

educació ambiental:

Educacio ambiental

 

 

enllaços relacionats:

DAAM:
Voltor negre

FUNDACIÓ CATALUNYA - LA PEDRERA:
Territori i medi ambient

GREFA:
Reintroducción del buitre negro en los Pirineos

TRENCA:
Voltor Negre

 

 

hi col·laboren:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

hi participen amb la cessió de voltors negres:

(provinents de centres de recuperació de fauna)

Sponsors of the reintroduction project

 

 

amics al facebook