Reintroducció del voltor negre als Pirineus / novembre 2013

Publicat el 16/12/2013 per Equip del Projecte
Notícies del projecte
Compartir
Dos voltors negres a la R. N. de Caça de Boumort. 31 d'octubre de 2013. ©Wim Werrelman

Dos voltors negres a la R. N. de Caça de Boumort. 31 d’octubre de 2013. ©Wim Werrelman

Neus, una femella ja emparellada i que va criar el 2013, va morir el passat 29 de novembre. Oriol (mascle emparellat amb Neus) ha format nova parella amb Pessonada (femella que formava part del grup no reproductor).

Pel que fa a l’evolució de la colònia, al llarg del mes de novembre s’han identificat 31 voltors negres diferents: 27 endògens (alliberats o nascuts dins el marc del projecte de reintroducció), 2 exògens francesos i 2 exògens ibèrics. Els tres polls nascuts el 2013 romanen a la zona i han finalitzat el seu període de dependència; fan ja els mateixos desplaçaments que els altres integrants de la colònia al voltant de les fontsd’alimentació.

Quant a la mort de la Neus, la necròpsia es va fer al Centre de Fauna de Vallcalent (Lleida). No estan encara clares les causes de la mort; el cadàver presentava diversos traumatismes i s’han pres mostres per a anàlisis que permetran de conèixer o descartar possibles causes subjacents. D’altra banda, a més de la nova parella de l’Oriol i la Pessonada (que substitueix la formada per la Neus i l’Oriol), s’ha format una altra nova parella: la Gallarda i el Modesto.

Almenys 7 voltors negres en llibertat al punt d'alimentació específica, just davant de la instal·lació d'aclimatació.  ©Equip de Boumort-Alinyà

Almenys 7 voltors negres en llibertat al punt d’alimentació específica, just davant de la instal·lació d’aclimatació. ©Equip de Boumort-Alinyà

Dos dels polls nascuts el 2013, al mateix indret. Fotos preses amb parany fotogràfic.©Equip de Boumort-Alinyà

Dos dels polls nascuts el 2013, al mateix indret. Fotos preses amb parany fotogràfic.©Equip de Boumort-Alinyà

També durant el mes de novembre, la Junta de Andalucía va cedir 2 exemplars de voltor negre per al projecte de reintroducció, que restaran al Centre de Recuperació de Fauna de GREFA fins que siguin traslladats als punts d’alliberament del Prepirineu el 2014.

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i per la Fundació Catalunya – La Pedrera. GREFA i Trenca hi participen en l’assessorament i l’execució, juntament amb personal de l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà i de la guarderia de la RNC de Boumort. L’Estació Biològica del Pallars Jussà desenvolupa diferents tasques educatives relacionades amb el projecte. REE participa de manera destacada amb el finançament dels emissors que permiten de fer el seguiment dels voltors negres del projecte.

promotors:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

assesorament tècnic i execució:

assessorament tecnic i execucio del projecte

 

 

educació ambiental:

Educacio ambiental

 

 

enllaços relacionats:

DAAM:
Voltor negre

FUNDACIÓ CATALUNYA - LA PEDRERA:
Territori i medi ambient

GREFA:
Reintroducción del buitre negro en los Pirineos

TRENCA:
Voltor Negre

 

 

hi col·laboren:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

hi participen amb la cessió de voltors negres:

(provinents de centres de recuperació de fauna)

Sponsors of the reintroduction project

 

 

amics al facebook