Voltor Negre als Pirineus: marcats amb emissors sis exemplars a Alinyà

Publicat el 25/05/2016 per Equip del Projecte
Notícies voltor negre
Compartir

Ja falta poc per a l’alliberament definitiu dels sis voltors negres que porten alguns mesos aclimatant-se a la gàbia per a l’espècie existent a la zona de reintroducció d’Alinyà, al Pre-Pirineu català, gestionada per la Fundació Catalunya – la Pedrera.

 

Polls marcats en la gàbia d'aclimatació d'Alinyà (Lleida).© Equip de treball Boumort-Alinyà

Polls marcats en la gàbia d’aclimatació d’Alinyà (Lleida).© Equip de treball Boumort-Alinyà

 

El passat 10 de maig es va realitzar l’últim protocol necessari: el marcatge amb emissors d’aquests ocells. Alinyà és un dels punts d’alliberament de voltors negres del projecte de reintroducció de l’espècie a Catalunya, juntament amb la reserva de Boumort, també prepirinenca.

Cinc d’aquests voltors negres procedeixen de l’Hospital de Fauna Salvatge de GREFA, on van acabar el seu procés de recuperació per la seva posterior aclimatació i alliberament. Dos d’aquests cinc exemplars havien ingressat directament a les instal·lacions de GREFA, dos més varen ser cedits pel centre de recuperació de fauna d’ “El Chaparrillo”, a Ciutat Real, i un més procedia del centre de recuperació de fauna de Los Villares, a Córdoba. El sisè voltor negre va ser trobat de poll, desnodrit, a la pròpia zona d’Alinyà a finals d’estiu 2015, per la qual cosa va ser incorporat a la gàbia d’aclimatació, després de ser atès al centre de recuperació de fauna de Torreferrussa (Barcelona).

 

Operacions de marcatge dels pollastres de voltor negre (Aegypius monachus) previ alliberament.© Equip de treball Boumort-Alinyà

Operacions de marcatge dels pollastres de voltor negre (Aegypius monachus) previ alliberament.© Equip de treball Boumort-Alinyà

 

Els sis voltors han estat equipats, per un tècnic del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, amb emissors GPS/GSM i via satèl·lit, més un emissor terrestre acoblat o incorporat. Aquests dispositius són finançats per Red Eléctrica de España mitjançant un conveni de col·laboració amb GREFA, associació que està desenvolupant una intensa línia de treball per a aconseguir els emissors i promoure el seguiment dels ocells marcats, que porten a més a més anelles oficials i de lectura a distància. Per a una identificació en vol també se’ls va fer decoloracions de plomes.

 

Revisió mèdica veterinària d'un pollastre de voltor negre (Aegypius monachus).© Equip de treball Boumort-Alinyà

Revisió mèdica veterinària d’un pollastre de voltor negre (Aegypius monachus).© Equip de treball Boumort-Alinyà

 

Revisió veterinària completa

El mateix dia del marcatge es va desenvolupar una revisió completa dels exemplars per part d’una veterinària de GREFA experta en fauna salvatge, una qüestió imprescindible per a comprovar que els voltors negres estan en condiciones òptimes quan s’obri la gàbia d’aclimatació passats uns dies. Aquests ocells han nascut fa un o dos anys, per la qual cosa, degut a la seva inexperiència els costarà emprendre el vol i trobar els primers recursos tròfics disponibles una vegada es realitzi l’alliberament definitiu.

 

Revisió mèdica d'un pollastre de voltor negre (Aegypius monachus).© Equip de treball Boumort-Alinyà

Revisió mèdica d’un pollastre de voltor negre (Aegypius monachus).© Equip de treball Boumort-Alinyà

 

Un seguiment intens dels seus moviments quan volin lliures, així com les aportacions d’aliments quotidians que se’ls proporcioni des del projecte faran possible la seva adaptació al medi natural una vegada que comencin a orientar-se pel Pre-Pirineu català, primer pas per a integrar-se a la colònia de voltor negre de Boumort – Alinyà. Aquesta població ja compta amb 47 individus residents, dels quals la meitat estan fixats, amb 12 parelles (10 d’elles reproductores).

 

Col·laboració en diferents fronts

La jornada de marcatge i comprovació sanitària va finalitzar a la tarda abans que l’aigua de la pluja, persistent aquells dies, tornés a caure. Els pròxims dies, tan aviat com els ocells recuperin una mica la tranquil·litat i pes, amb condicions òptimes per a la vida a la natura, seran alliberats definitivament.

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut per la Generalitat de Catalunya (a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i  el Departament de Territori i Sostenibilitat) i la Fundació Catalunya–La Pedrera. GREFA i Trenca participen en l’assessorament i l’execució del projecte, junt amb el personal de l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà i la RNC de Boumort. L’Obra Social “La Caixa” (via conveni amb la Generalitat de Catalunya) i REE participen de manera destacada en el finançament del projecte.

 

promotors:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

assesorament tècnic i execució:

assessorament tecnic i execucio del projecte

 

 

educació ambiental:

Educacio ambiental

 

 

enllaços relacionats:

DAAM:
Voltor negre

FUNDACIÓ CATALUNYA - LA PEDRERA:
Territori i medi ambient

GREFA:
Reintroducción del buitre negro en los Pirineos

TRENCA:
Voltor Negre

 

 

hi col·laboren:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

hi participen amb la cessió de voltors negres:

(provinents de centres de recuperació de fauna)

Sponsors of the reintroduction project

 

 

amics al facebook