‘Trasgu’, un exemplar de voltor negre apareix mort de tret

Publicat el 20/01/2017 per Equip del Projecte
Notícies voltor negre
Compartir

Les pitjors de les nostres sospites es van confirmar després de la necròpsia realitzada al Centre de Fauna de Vallcalent (Lleida): ’Trasgu’ havia mort com a conseqüència d’un tret.

 

El voltor negre "Trasgu", fotografiat al PAS de Boumort pocs dies abans de ser tirotejat. © Equip de treball Boumort-Alinyà.

El voltor negre “Trasgu”, fotografiat al PAS de Boumort pocs dies abans de ser tirotejat. © Equip de treball Boumort-Alinyà.

Es tracta de la mort, i no és la primera vegada, d’un individu de la colònia catalana de voltor negre a mans d’un caçador sense escrúpols ni ètica; un d’aquests ‘pistolers’ que lamentablement segueixen campant per les nostres terres, un ‘mascle alfa’ que paga les seves carències disparant contra un animal indefens.

I, desgraciadament per al projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus, no és la primera vegada; dos altres exemplars del projecte han rebut trets a la zona d’Organyà com és el cas de        l’ ‘Orri’, amb resultat de mort i d ‘Alinyà’, que va quedar inhabilitat per a la vida en llibertat.

Mal presagi

Les alarmes van saltar quan, a mitjans de novembre, l’emissor del ‘Trasgu’ marcava una posició fixa a més de 2000 metres d’altura, en una zona de muntanya a Alinyà, una de les àrees protegides on es porten a terme les reintroduccions pirinenques del voltor negre i on aquest exemplar havia estat alliberat feia quatre anys.

'Trasgu' al moment de ser trobat pels tècnics del projecte. © Equip de treball Boumort-Alinyà.

‘Trasgu’ al moment de ser trobat pels tècnics del projecte. © Equip de treball Boumort-Alinyà.

Els tècnics del projecte que van acudir al punt indicat només van poder constatar el pitjor dels nostres auguris: el cos del ‘Trasgu’ estava mort i amb clars indicis d’haver estat tirotejat.

‘Trasgu’

‘Trasgu’, era un exemplar procedent d’Astúries, on va anar a parar des de latituds més meridionals i fruit dels moviments dispersius propis d’un exemplar jove. L’any 2013, després de recuperar-se i rehabilitar-se als centres de recuperació de fauna d ‘Infiesto’ (Astúries)  i GREFA (Madrid) va ser alliberat als Pirineus catalans.

Amb la mort del ‘Trasgu’ l’objectiu que l’espècie torni a criar a la muntanya d’Alinyà queda en suspens, ja que justament aquest individu ja estava fixat i esperàvem amb esperança que es posés a criar pròximament.

Fets com aquest ens entristeixen profundament i ens fan conscients de les grans amenaces que pateix la fauna salvatge més fràgil. Però també ens anima en una tasca que considerem fonamental per al bé de la conservació d’espècies que, com el voltor negre, necessiten programes de conservació tan ambiciosos com el nostre.

Imatge del "Trasgu" en vol, una vegada alliberat. © Equip de treball Boumort-Alinyà.

Imatge del “Trasgu” en vol, una vegada alliberat. © Equip de treball Boumort-Alinyà.

*Aquest fet va passar al novembre però no n’hem fet publicitat fins que no han acabat les investigacions policials corresponents a una espècie protegida i amenaçada com el voltor negre.

Per a saber-ne més sobre el projecte, pots visitar la secció Reintroducció del voltor negre (Aegypius monachus) als Pirineus a la web de Trenca.

______________________________________________________________________

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut per la Generalitat de Catalunya (a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i  el Departament de Territori i Sostenibilitat) i la Fundació Catalunya–La Pedrera. GREFA i Trenca participen en l’assessorament i l’execució del projecte, junt amb el personal de l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà i la RNC de Boumort. L’Obra Social “La Caixa” (via conveni amb la Generalitat de Catalunya) i REE participen de manera destacada en el finançament del projecte.

promotors:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

assesorament tècnic i execució:

assessorament tecnic i execucio del projecte

 

 

educació ambiental:

Educacio ambiental

 

 

enllaços relacionats:

DAAM:
Voltor negre

FUNDACIÓ CATALUNYA - LA PEDRERA:
Territori i medi ambient

GREFA:
Reintroducción del buitre negro en los Pirineos

TRENCA:
Voltor Negre

 

 

hi col·laboren:

Sponsors of the reintroduction project

 

 

hi participen amb la cessió de voltors negres:

(provinents de centres de recuperació de fauna)

Sponsors of the reintroduction project

 

 

amics al facebook